Hoe rijker, hoe groter de kans om nog meer kapitaal te vergaren. Het was de conclusie van de Franse econoom Thomas Piketty, die het probleem van de groeiende kloof tussen rijk en arm in 2014 op de agenda zette. Maar niet iedere rijkaard ging er in 2014 op vooruit. Winnaars en verliezers in 2014. 

De winnaars:

Jack Ma (50), oprichter en bestuursvoorzitter AlibabaJack Ma

Jack Ma is zonder twijfel dé winnaar van 2014. Door de beursgang van zijn online handelshuis Alibaba werd hij dik 700 procent rijker. Met een vermogen van volgens de miljardairlijst van persbureau Bloomberg van 29,4 miljard dollar (24 miljard euro) is hij ook nog eens de rijkste Chinees op aarde.

Laurene Jobs (51), aandeelhouder Apple en Walt Disney

Foto, Chileense staat, via Wikipedia

Foto, Chileense staat, via Wikipedia

In feite net als Liliane Bettencourt, de dochter van de oprichter van het l'Oreal-concern, een door Piketty veel aangehaald voorbeeld van iemand die bijna vanzelf steeds rijker wordt, is Jobs de erfgename van een enorm fortuin.
In haar geval zijn het de aandelenpakketten van haar in 2011 gestorven man Steve Jobs. Laurene Jobs heeft behalve Apple-aandelen - het hoogste gewaardeerde bedrijf ter wereld - ook nog een fors aandeel in Walt Disney. Ze is zelfs de grootste individuele aandeelhouder van het concern. Een taak die Jobs overigens best aankan: ze werkte ooit als zakenbankier. 2014 was voor haar zeker geen mager jaar. Haar vermogen nam met maar liefst 26 procent toe tot 17 miljard dollar (13,8 miljard euro), stelt Bloomberg.

Mark Zuckerberg (30), bestuursvoorzitter en oprichter Facebook

Is Facebook bij jou geblokkeerd op het werk? Daar komt binnenkort misschien verandering in. De socialenetwerksite werkt aan een zakelijke variant, waarmee werknemers met elkaar kunnen chatten en samen aan documenten kunnen werken. Dat schrijft de Financial Times op basis van ingewijden. De dienst zou 'Facebook at Work' gaan heten. Daarmee wil Facebook de strijd aan gaan met Microsoft, Google en LinkedIn om de zakelijke gebruiker. De socialenetwerksite heeft inmiddels 1,35 miljard leden, maar dat zijn grotendeels mensen die Facebook gebruiken om hun privéleven te delen met vrienden en familie. Oprichter Mark Zuckerberg ziet kansen om ook de zakelijk markt te veroveren. Medewerkers van Facebook zouden de dienst al enkele jaren intern gebruiken om samen te werken aan projecten. In het afgelopen jaar zijn de eerste stappen gezet om 'Facebook at Work' beschikbaar te maken voor de buitenwereld. Enkele bedrijven zouden de dienst momenteel testen, schrijft de FT. Aanval op Google, Microsoft en LinkedIn De zakelijke variant van Facebook lijkt erg op het Facebook dat we al kennen, inclusief nieuwsfeed, groepen en chatfunctie. Ook is het mogelijk om samen te werken aan documenten, iets dat Google en Microsoft al aanbieden met hun online kantoorsoftwarepakketten. Inloggen gebeurt met een zakelijk profiel, dat losstaat van het privé-account van Facebook-leden. Hiermee kunnen werknemers ook een connectie maken met collega's, zoals mogelijk is met de zakelijkenetwerksite LinkedIn. Gratis met advertenties De dienst is in eerste instantie waarschijnlijk gratis, meldt de FT. Zo hoopt Facebook ook zakelijke gebruikers te trekken en het aantal minuten dat mensen op de site verblijven te vergroten. Dat betekent dat Facebook meer kan verdienen aan de verkoop van advertenties, de voornaamste inkomstenbron van het bedrijf. Facebook heeft de laatste twee jaar de reclame-omzet op zien lopen tot bijna 3 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. Die groei komt grotendeels doordat de internetgigant de opbrengsten op mobiel op wist te schroeven.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Fotobewerking Z24

Met zijn 30 jaar is Mark Zuckerberg de jongste van de top 20 rijkste mensen ter wereld. Met 34,6 miljard dollar volgens Bloomberg (28 miljard euro) staat hij op de dertiende plek. Zijn rijkdom is vrijwel geheel gebaseerd op zijn 426 miljoen aandelen Facebook, het bedrijf dat hij zelf oprichtte. De koers van Facebook steeg dit jaar van 54 naar bijna  80 dollar (tot 19 december, red) en dat betekende dat Zuckerberg zijn kapitaal zag aangroeien met 40 procent.

Reinout Oerlemans (43), oprichter Eyeworks

Televisieproducent Eyeworks komt definitief in handen van het Amerikaanse media- en entertainmentconcern Time Warner. Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op gezag van ingewijden. Topman en medeoprichter Reinout Oerlemans zal het bedrijf na de overname verlaten, aldus het FD. Eyeworks is bekend van onder meer de IQ-test en Sterren Springen (Celebrity Splash). De Amsterdamse tv-producent had in 2012 een omzet van ruim 250 miljoen euro en een nettowinst van 13,9 miljoen euro.

Foto ANP. Reinout Oerlemans

Oerlemans, een Hollandse selfmade man, sloeg een forse slag. Hij verkocht Eyeworks, het productiebedrijf dat hij in 2001 had opgericht. Eyeworks is bekend van programma's als de nationale IQ-test, Sterren Dansen op het IJs en Flikken Maastricht.
Hoeveel geld Oerlemans heeft gekregen, is niet bekend. Maar als Quote gelijk had dat hij 60 procent van de aandelen bezat, en het Financieele Dagblad zat goed wat betreft de aankoopprijs van 200 miljoen euro, dan kon Oerlemans 120 miljoen euro bijschrijven in 2014. Overigens hield Oerlemans de Amerikaanse tak van Eyeworks buiten deal. Daar blijft hij voorlopig de baas.

Frans Timmermans (53), eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie

Frans Timmermans

Sommige van zijn partijgenoten gaan na hun carrière in Den Haag op zoek naar lucratieve baantjes. Timmermans doet het waarschijnlijk niet voor het geld, maar het is natuurlijk nooit mis dat je naast macht, invloed en aanzien, ook nog wat beter gaat verdienen. Timmermans verdient in Brussel bijna het dubbele van wat hij kreeg in Den Haag. Van een ministerssalaris van 144.000 euro, ging hij naar de 270.0000 euro die hij krijgt als eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie.

Thomas Piketty (43), econoom en schrijver

Tweede Kamer-leden vroegen de Franse ster-econoom woensdag tijdens een hoorzitting niet alleen naar zijn opvattingen over vermogensongelijkheid. Een scala aan economische onderwerpen passeerde de revue. Piketty had over veel onderwerpen iets te zeggen. De Franse econoom Thomas Piketty verwierf een internationale sterstatus, nadat zijn boek 'Kapitaal in de 21ste eeuw', in de Verenigde Staten sterk aansloeg. Piketty is specialist op het gebied van de historische ontwikkeling van vermogens en vermogensbelastingen. Maar dat vormde voor Tweede-Kamerleden woensdag bij een hoorzitting geen beletsel om de Fransman over allerhande onderwerpen om zijn mening te vragen. Piketty over de eurozone Piketty is positief over de positie van de eurozone ten opzichte van de rest van de wereld. Volgens hem is het zo dat de schulden die de eurozone heeft aan de rest van de wereld, kleiner zijn dan andersom. De eurozone is dus niet 'eigendom' van de rest van de wereld. Piketty zei dat woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij zei ook dat de welvaart van mensen in de eurozone in brede zin is gegroeid. ,,In andere woorden: We zijn rijk, waar onze regeringen arm zijn. Maar dat is beter dan dat we allemaal arm zouden zijn.''

foto ANP. Econoom Thomas Piketty

De Franse econoom Thomas Piketty bracht zijn boek 'Kapitaal in de 21e eeuw ' al in 2013 uit, maar pas na het verschijnen van de Engelse vertaling in maart 2014 brak de storm echt los. Het lijvige, in de Nederlandse versie 665 pagina's tellende boek, werd een onwaarschijnlijke bestseller. In het boek stelt Piketty dat kapitaal bij matige of lage economische groei sneller aangroeit dan de economie in het algemeen. Dat leidt er in de praktijk toe dat de rijken steeds rijker zullen worden in verhouding met de rest van de bevolking. (klik hier voor een samenvatting van Piketty's boek in vier alinea's door The Economist)  Ironisch genoeg zorgde het succes van het boek  ervoor dat Piketty zelf behoorlijk vermogend is geworden. Hoe rijk, weten we niet, maar er gingen honderdduizenden exemplaren van over de toonbank.

De verliezers

Bram Moszkowicz (54), juridisch adviseur en schrijver

Foto ANP

Foto ANP

Het dieptepunt voor Bram Moszkowicz lag voor hem ongetwijfeld 2013 toen hij door een uitspraak van het Hof van Discipline niet langer als advocaat mocht werken. Maar 2014 was ook geen topjaar, met name financieel. Hij werd achtervolgd door schuldeisers, waaronder de voormalige Donald G en advocaat Gabriel Meijers die hem in het verleden bijstond maar niet werd betaald. En ten slotte heeft Moszkowicz ook nog een schuld bij de Belastingdienst, volgens zijn huidige advocaat circa 300.000 euro.

Charlene de Carvalho-Heineken (60), grootaandeelhouder Heineken

Foto ANP

Foto ANP

De dochter van Freddy Heineken heeft haar vermogen fors zien krimpen in 2014. Ze verloor bijna 7 procent van haar vermogen volgens Bloomberg. Dat zal overigens niet aan haar aandelen Heineken gelegen hebben, want het biermerk deed het best redelijk op de beurs. Met 9,6 miljard dollar (7,8 miljard euro) is Carvalho-Heineken in elk geval nog altijd de rijkste Nederlander. En dat vindt ze nog altijd belangrijker dan iets meer geld: nog steeds via Heineken Holding de baas bij de derde brouwer ter wereld. In september wees de familie Heineken een bod van branchegenoot SABMiller resoluut van de hand.

Roman Abramovitsj (48), staal- en oliemagnaat

Foto EPA

Foto EPA

Behalve Abramovitsj had in het rijtje verliezers eigenlijk iedere willekeurige Russische olicharg kunnen staan. Allemaal zijn ze hard geraakt door de val van de roebel en de sancties tegen Rusland die hebben gezorgd voor forse koersdalingen van Russische bedrijven. De eigenaar van de voetbalclub Chelsea is niet eens de Rus die het meeste geld verloor, hij is de bekendste. Abramovitsj zag zijn kapitaal inkrimpen met 1,6 miljard dollar tot 12,8 miljard dollar (10,4 miljard euro). Vooral zijn belangen in Norilsk Nikkel en staalbedrijf Evraz werden fors minder waard. Maar echt medelijden is niet nodig. Ambramovitsj verkocht bijna tien jaar geleden zijn meerderheidsaandeel in oliebedrijf Sibneft aan Gazprom. Hij zal blij zijn dat hij  niet meer zo dik in de olie zit.

Jeff Bezos (50), oprichter Amazon

Foto EPA

Foto EPA

Het gaat een beetje ver om een van 's werelds meest succesvolle ondernemers een loser te noemen. Toch is hij dat gemeten in harde dollars wel in 2014. Bezos, oprichter van 's werelds grootste online retailer, zag zijn kapitaal met 8,5 miljard dollar afnemen tot 27,5 miljard (22,4 miljard euro). Zijn verlies ter hoogte van een kwart van zijn vermogen houdt gelijke tred met de daling van het aandeel Amazon dat van 400 dollar naar 300 dollar zakte. Dat is niet gek, want de 18 procent van de aandelen Amazon die Bezos in handen heeft, volgen de basis van zijn fortuin.

Lakshmi Mittal (64), Indiase staalmagnaat

ArcelorMittal heeft in het eerste kwartaal van 2014 betere resultaten geboekt dan een jaar eerder, op een omzet die nagenoeg gelijk bleef. Dat maakte het staalconcern vrijdag bekend. Arcelor boekte vorig kwartaal een omzet van 19,8 miljard dollar (14,3 miljard euro), waarmee de opbrengsten een fractie hoger waren dan in de eerste 3 maanden van 2013. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 12 procent tot 1,75 miljard dollar. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 205 miljoen dollar, tegen 345 miljoen dollar een jaar eerder en 1,2 miljard dollar in het voorgaande kwartaal. Volgens topman Lakshmi Mittal wijzen de cijfers op het herstel van de staalmarkten, terwijl eerder doorgevoerde bezuinigingen hun vruchten afwerpen. ,,De vooruitzichten op groei in onze kernmarkten in Europa en de VS zijn bemoedigend'', gaf hij verder aan. ArcelorMittal hield vast aan de verwachting dat het bedrijfsresultaat dit jaar verbetert tot circa 8 miljard dollar, tegen bijna 7 miljard dollar vorig jaar.

Voorzitter van de raad van ArcelorMittal, Lakshmi Mittal. Foto ANP

Mittal verloor net als Bezos bijna een kwart van zijn vermogen. Mittal bezit 39 procent van ArcelorMittal, de grootste staalfabrikant ter wereld en in Nederland vooral bekend omdat het bedrijf een beursnotering heeft in Amsterdam.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl